Bloggposter

Efter resan

Har inte glömt bort bloggen, bara hållit ledigt eftersom jag varit bortrest. Men väl tillbaka i Helsingfors efter en varm och solig vecka ska jag ägna detta blogginlägg åt att summera zero waste och resande - vad fungerade fint och vad var det som inte gick så bra under Greklandsvistelsen?  

Eftersom en flygresa är väldigt miljöbelastande tycker jag att det är extra viktigt att en anstränger sig för att minska på sitt skräp och dessutom hushålla sparsamt med vatten och energi när resemålet väl har nåtts.

Zero waste-aspekter som fungerade fint:

- Vatten. Sambon och jag hade med oss egna vattenflaskor och fyllde därmed kontinuerligt på dem med kranvatten som gick alldeles utmärkt att dricka. På det här viset slapp vi köpa en drös med engångsflaskor i plast.

- Att vägra plastpåsar när vi gjorde matinköp var ibland något av en kamp eftersom försäljarna snabbt ville packa in även riktigt små inköp, men genom ihärdigt nejtackande lyckades vi undvika att ta emot plastpåsar hela veckan. 

- Jag bar omkring på min keepcup och fick både kaffe och färskpressad juice i den. Dock var sambon och jag de enda keepcupanvändarna jag lade märke till under hela veckan. Mängden engånskaffemuggar och engångsplastbägare som prydde gatubilden lite varstans var hjärtskärande.

- Det gick också finemang att beställa drycker utan sugrör, även om det ledde till en del förvånade blickar. Jag blev hemskt glad när en person frågade varför jag inte ville ha något sugrör i min juice och jag fick tillfälle att förklara mitt motiv.

- Till min stora glädje hittade vi flera ställen där det gick att köpa nötter och torkad frukt på lösvikt i egna tygpåsar, så vi hade gott om snacks hela veckan och på flygresan tillbaka. Utbudet på färsk, lokal och oförpackad frukt var också fenomenalt!

Zero waste-aspekter som fungerade mindre bra:

- På flygresan till Grekland insisterade flygvärdinnan på att var och en som tar emot dryck (hade givetvis min egen keepcup för ändamålet) även MÅSTE ta emot en pappersservett. Sparade denna pappersservett till flygresan tillbaka, men då var policyn inte lika sträng trots att bolaget var det samma. Flygplatser och flygplan är för övrigt ett kapitel för sig vad gäller skräpmängd och engångsplast. Det är säkrast att ta med sig egna muggar, vattenflaskor och snacks för att slippa onödiga förpackningar!

- Hotellet vi bodde på sorterade inte bioavfall separat. Jag frågade eftersom jag hoppades på att få sortera våra fruktskal och -kärnor, men då detta inte var möjligt tog jag tillvara allt torrt bioavfall, typ fruktkärnor och nötskal som inte börjar ruttna i första taget, förvarade det i en glasburk hela veckan och tog med det hem för korrekt sortering. Bananskal etc. skulle en egentligen kunna gräva ner någonstans, men stället vi bodde på var rätt bebyggt och saknade ordentliga grönområden så den här gången gick det dåligt med den saken.   

- Vissa restauranger använde engångsdukar i papper och detta märkte vi först då det var för sent, dvs. då vi redan slagit oss ner.

- En dag åkte vi på en utfärd där det ingick juice och ouzo som serverades i engångsplastglas och oveganska smörgåsar som var inslagna i plastfolie. Eftersom det inte hade meddelats om någon servering fanns det ingen chans att tacka nej på förhand i skräpreducerande syfte, men tacka nej gjorde jag ändå. Och om dryckerna inte skulle ha varit upphällda i plastglas när de bars fram skulle jag ha kunnat vifta med min keepcup. :(

   

25.09.2016 kl. 11:42

Istället för plastfolie

Plastfolie hör till kategorin av produkter som en bestämt får ta farväl av ifall en siktar på zero waste. Men även om en inte har zero waste som ultimat mål finns det ändå skäl att göra slut med plastfolierulle. Plastbitar som används en gång och sedan slängs bort för att ersättas av nytt engångsplast är ju inte direkt någon miljögärning.

Men vet ni, en klarar sig långt utan plastfolie! Istället för att plasta in överblivna matrester kan en lägga dem i en burk som har ett lock. Så praktiskt! En kan också lägga matresterna i en skål och använda ett kastrullock eller en tallrik för att täcka över skålen. Och ifall det blivit mycket soppa eller gryta över kan en lyfta in hela kastrullen i kylskåpet efter att maten svalnat.

Själv brukar jag vara ganka slarvig med att över huvud taget täcka in mat i kyskåpet. Det mesta klarar sig fint ändå. I videon här nedan finns flera tips på hur plastfolien kan ersättas med återanvändbara alternativ.

12.09.2016 kl. 08:32

Höstigt värre

När kvällarna blir mörkare och fantasin lätt spelar spratt vill jag passa på att tipsa om en riktig ruggig pod! De dödas röster och är en fiktiv dokumentärserie som utspaleas i Sverige och handlar om ett mord och det finns också övernaturliga inslag i berättelsen. Podden är ruskigt välproducerad och för manus står Sara Bergmark Elfgren. Lyssna! Det finns åtta spännande avsnitt och det är alldeles gratis.  
11.09.2016 kl. 20:17

Bara vanligt vatten

Hur många engångsvattenflaskor av plast hinner du konsumera under din livstid? Kanske blir svaret "alldeles för många"? Kanske är det här dagen då du investerar i en hållbar vattenflaska av ett tåligt material, exempelvis metall, som kan bli din trogna följeslagare i många, många år. På den här planeten finns det alldeles för många engångsflaskor som skräpar ned och flyter omking i haven. En så liten handling som att skippa engångsflaskorna gör en jättetjänst för miljön! Kranvattnet i Finland (och i många andra länder) är ju rent och gott och alldeles gratis.

10.09.2016 kl. 11:03

Zero waste och restaurangbesök

Att lägga om sina vanor så att ett restaurangbesök inte ger upphov till en massa onödigt skräp är ingen konst alls. Här följer några enkla tips att experimentera med följande gång det är aktuellt att gå ut och äta.

- Ta med dig en tygservett istället för att använda pappersvarianten. Tygservetten väger ingenting i väskan och kan tvättas och återanvändas många gånger. Ifall du går till en restaurang där personalen dukar fram bestick, servetter etc. först efter att du satt dig vid bordet kan du passa på att tydligt tacka nej till pappersservetten, visa upp din tygservett och berätta att du tagit med den eftersom den kan återanvändas. (Japp, jag har praktiserat detta och hittills inte stött på annat än positiva rekationer.)

- Kom ihåg att beställa dricka utan sugrör.

- Om du går till ett ställe som erbjuder engångsätpinnar kan du ta med dig egna återanvändbara pinnar hemifrån. Ett annat alternativ är att be om att få äta med bestick istället för engångspinnar. 

- Om du går till en restaurang som brukar servera så stora portioner att det blir svårt att äta upp allting kan det vara en god idé ta hem den överblivna maten.Genom att ha med dig en egen burk gör du en dubbel miljögärning eftersom du unviker både matsvinn och engångsburkar att transportera maten i.

Bilden dokumeterar att jag tagit med mig egna ätpinnar på restaurang.

09.09.2016 kl. 21:22

Våga vägra skräp.

 

 

 

Den här bloggen handlar om hållbart leverne och gröna tankar. Och så handlar den rätt mycket om veganmat.

 

Instagram

 

 

 

Senaste kommentarer

19.01, 20:46Fyra veckor zero waste av Miia
03.03, 09:28Diska med tvål av Elin
26.09, 15:59Efter resan av Milla
25.09, 17:50Efter resan av Grön i Åbo